Относно биоземеделието има един много интересен парадокс. При конвенционалното земеделие субсидията се дава на площ, без значение от добива. Обаче в биоземеделието на първо място, се търси добив, а после се дава субсидията за площ.

Хайде да направим при абсолютно всичко освен субсидия за площ, да имаме и критерии за добив, за да нямаме виртуални животни и виртуални площи. И за да нямаме пари, които са предназначени за производството на продукт, а те да отиват в небитието, в нечии джобове. С тези думи министърът на земеделието Кирил Вътев се обърна към депутатите в 49-то Народно събрание.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

В срок от 6 месеца Министерството на земеделието и храните трябва да представи пред НС план за възстановяване на напоителните системи и механизъм за предоставянето на вода за напояване на селкостопанските производители на приемливи цени. Това решение гласува Народното събрание днес по време на заседание и Парламентарен контрол.

По думите на Вътев една от целите на Министерството на земеделието е да вдигне броя на поливните площи в страната.

“Екипът, с който се намирам в момента в Министерството на земеделието и храните, се впечатляваме от доста неща, които някак в годините са затихнали, а други са със затихващи функции. Например липсата на дирекция “Хидромелиорации”. Тогава кой да прави политиките за напояване? Така че възстановяваме тази дирекция. Събираме кадри и наистина имаме за цел максимално да вдигаме поливните площи”, обясни министър Вътев.

Той припомни, че ресорното ведомство разработи и нотифицирана пред ЕК схема за държавна помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване за отглеждане на земеделски култури, съгласно разпоредбите на временната мярка. 

Схемата е одобрена от ЕК на 14 юни 2023 г. и предвижда да покрива до 80% от разходите на земеделските стопани за вода за напояване за поливен сезон 2023, като финансовият ресурс по мярката е в размер на 16 млн. лева.