Темата за новите геномни техники се повдигна от хора, които не знаят за какво става дума и не разбират материята. Те кръстиха новите геномни техники – новото ГМО. Това каза във вторник министърът на земеделието Кирил Вътев пред bTV и обясни отново каква е разликата между новите геномни техники и генно модифицираните организми. 

Четете още: Кирил Вътев и Георги Тахов ще участват във форума AGRI SUMMIT 2024

 

От думите му стана ясно, че генно модифициран организъм (ГМО) е когато нетипичен ген за даден организъм се внася отвън, например ген от риба да се внесе в гена от домат.

При новите геномни техники става дума за редактиране на гени. Ако има ген, който предполага дадено заболяване, той да бъде изваден. 

С помощта на новите геномни техники това става за две години, вместо за 8-12 години при обичайната селекция на нови сортове. 
„Чрез геномни техники в Япония са създали сорт домати, който поддържа кръвното в норма. С тези техники над 7 000 болести стават лечими“, разясни още министърът. 

Четете още: Експерт: Новите геномни техники са възможност, а не опасност за земеделието

 

Той потвърди думите на премиера Денков, че страната ни ще гласува въздържала се, „докато българското общество не се информира достатъчно надеждно така, че да е убедено на коя страна застава". 

Кирил Вътев обори твърдението, че при гласуването миналия месец, гласът на България е бил от решаващо значение. "Гласувахме въздържал се в Съвета на министрите, но тежестта ни е 1.53%, колкото е дялът на населението на България в общия брой на европейското население. Само ние и Германия се въздържахме. Сега резултата е 57% "за", а трябва да са 65%. Дори само Германия да ги одобри, всичко свършва", уточни министърът. 

Той подчерта, че евентуално разрешаване на употребата на геномни техника в земеделието по никакъв начин не прекратява действащото законодателство за забрана на употребата на ГМО продукти. Те ще продължава да бъдат контролирани и забранени за употреба.