Подобряване на правилата за доставките по хранителната верига и гарантиране на справедливо разпределение на добавената стойност между участниците в нея е основната цел на подготвяния законопроект за веригата за доставки на земеделски продукти и храни. 

Четете още: Европейската комисия предлага по-високи мита за зърното от Русия и Беларус


Това съобщиха от аграрното министерство след срещата на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с представители на заинтересованите браншови организации на производители, преработватели и търговци. Те участват в процеса по разработването на проекта на Закон за веригата за доставки на земеделски продукти и храни.

Законопроектът няма да увреди интересите на никоя от заинтересованите страни, увери министър Вътев, като смисълът и целта му е да защити интересите на производителите. 

 

С документа се търси баланс и прозрачност в търговските отношения между различните оператори, както и подобряване на проследимостта и информираността, в това число и за потребителя. Насърчава се и прилагането на добри търговски практики за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на земеделското производство и производството на храни, уточняват от Министерството на земеделието. 

Общественото обсъждане на консултационния документ приключи в четвъртък, стана ясно от думите на Кирил Вътев. Получени са бележки от 10 организации и предстои разработване на самите текстове на закона, като в процеса ще участват и представителите на бранша. 

Всеки, който е част от тази верига знае, че в нея има дисбаланс, посочи още министърът. Той информира за изготвения от Европейската комисия документ „Non Paper“, с който се определят краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за възстановяване на баланса по агрохранителната верига.

Според представители на бранша сдружаването е елемент от решението на голяма част от проблемите. 

Някои от текстовете в законопроекта ще бъдат отделени в проект за промяна на Закона за защита на конкуренцията, където водеща институция при решаване на проблемите по агрохранителната верига ще бъде Комисията за защита на конкуренцията.