Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), която бе учредена през месец май, е запланувала Първи национален семинар за растителна защита при маслодайна роза. Мястото е Аграрен университет – Пловдив, а датата – 14 декември.

Правилата при розобера – кой ще контролира?

„С учредяването на Асоциацията една от поставените задачи беше повишаване на нивото на квалификация и компетентност на розопроизводителите. Оттам произлиза идеята и необходимостта от семинари, дискусии и обучения, насочени специално към розопроизводителите“, коментира председателят Христо Николов за Агри.БГ.

По думите му сезонът е подходящ за провеждането на подобен семинар, тъй като фермерите разполагат с повече свободно време. От друга страна, това събитие предшества предстоящата пролетна кампания. „Всичко, което те придобият като знания и умения, ще могат да го приложат на практика още през следващите няколко месеца“, убеден е Николов.

За тази своя инициатива от Асоциацията са се доверили на петима лектори от Аграрен университет – Пловдив. „Смятаме, че Аграрният университет в Пловдив разполага с учени и кадри, които могат на този етап най-пълно и по подходящ начин да ни поднесат тази информация“, вярва розопроизводителят.

В програмата на Асоциацията е заложено поне веднъж годишно да се провежда подобно събитие на национално ниво и поредица от по-малки събирания по райони, на които да се обсъдят специфичните нужди и проблеми на фермерите.

„През изминалата седмица имахме събиране в регион Старосел. През месец декември планираме да направим едно в регион Казанлък, както и да проведем Националния семинар на Асоциацията“, обяснява нейният председател.

Информацията се разпространява основно по канали между членовете на ПАРБ, които са вече над сто. Бройка е двойно повече в сравнение с месец май, когато на Учредителното събрание са вписани 51 розопроизводители като учредители на Асоциацията.

„Официален календар със събития на този етап нямаме, т.е. те се планират и подготвят поетапно в зависимост от готовността и желанието на фермерите в отделните райони“, казва Николов. 

За първия семинар по растителна защита таксата за участие е 30 лв., като за членове на ПАРБ входът е безплатен. Няма краен срок за записвания, тъй като е предвидена достатъчно голяма зала – с 220 седящи места. Допълнителна информация може да получите от организаторите на [email protected] или 0878 67 64 54.