Професионална асоциация на розопроизводителите в България предлага създаването на специализирана служба за контрол по време на кампанията по розобера и преработката на розов цвят.

Законът за розата мина на първо четене

Предложението е част от становището на новата асоциация по проекта на Закон за маслодайната роза, който правителството внесе за обсъждане в Народното събрание.

Проектът предвижда производителите и преработвателите на розов цвят да се вписват в национален регистър и да получават безплатни удостоверения за това.

Асоциацията предлага допълнение към закона, според което удостоверението задължително да се прилага към договорите за покупко-продажба на розов цвят. Тази мярка ще помогне за изсветляване на сектора, като може да предотврати и кражбите на розов цвят.

Новият закон предвижда също кметовете на общини с розови насаждения да определят часови периоди, в които е позволено брането на цвят от маслодайна роза. 

Във връзка с това Асоциацията поставя два въпроса: „Кой контролира часовия период на бране?“ и „Как се констатира неспазване?“.

Предложението на сдружението е да се създаде специализирана служба за контрол по време на кампанията по розобера и преработката на розов цвят.

В допълнение от Асоциацията настояват Златица и Пирдоп да се включат в географския район, който може да използва Защитеното географско указание „Българско розово масло“.  

„Част от членовете на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България са розопроизводители от Златица и Пирдоп“, отбелязва председателят на Управителния съвет на Асоциацията Христо Николов в становището по проектозакона.