По традиция всяка кампания за подаване на заявления за директни плащания започва на 1 март и завършва на 15 май. И както всяка година кампанията се забавя на старта, а след това и финалът се удължава. 

Директни плащания: Срокът за кандидатстване се удължава до 20 май

Още когато започна извънредното положение с коронавируса, Европейската комисия позволи удължаване на крайния срок. До последно обаче от Министерството на земеделието се дърпаха с довода, че такова изместване на последната дата във времето ще доведе до закъсняване с проверките и съответно плащанията.

Производители обаче сигнализираха за редица проблеми – сривове и технически грешки в електронната система, липса на правни основания, записване в списъците на службите по земеделие за няколко дни напред и то след крайния срок. 

Стигна се дотам, че асоциация на биопроизводителите излезе със следната препоръка: „Посочете един имот и приключете заявлението, затворете веднага и след това в редакция ще оправите всичко. Иначе няма смогване“.

Така, трябваше да дойде 15 май, да се излее вълна от фермерско недоволство заради невъзможността да се приключат заявленията по закъснелия прием на две мерки – мярка 11 за биологично земеделие и мярка 10 за агроекология и климат, и едва тогава ресорното министерство отстъпи и даде три работни дни отсрочка – до 20 май без санкции.

Отбележете си като важни и останалите срокове за Кампания 2020. До 5 юни се удължава срокът за извършване на промени в заявлението, а до 15 юни земеделските производители могат да подават заявления със санкция от 1% за всеки работен ден закъснение.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Биопроизводители към Десислава Танева: Удължете срока за Кампания 2020

Какво ни казахте: Трудностите със заявленията за Кампания 2020 са реални

Министерството: Няма напрежение около Кампания 2020 в Хасковско