Извънредното положение в страната срещу разпространението на коронавируса не дава основания за удължаване на срока за подаване на заявления за Кампанията по директните плащания 2020.

Директни плащания: ЕК позволи 70% от субсидията в аванс

„Кампанията по директните плащания продължава. Нямаме никакви основания да удължаваме обявения срок, който е до 15 май за подаване на заявления без санкции“, каза министърът на земеделието Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет.

Както е известно, извънредното положение у нас е в сила до 13 май, а след отпадането му вероятно ще се запазят само някои мерки, като например носенето на маски на определени обществени место.

„България е една от най-слабо засегнатите държави от пандемията от коронавирус, ако не и най-слабо засегната“, коментира министър Танева и допълни, че в Европа това е известен факт.

На този фон е взето решение, че нашата страна няма да се възползва от обявената от Европейската комисия (ЕК) възможност да се намали броят на проверките на място на земеделските производители.

„Напротив, точно обратното: ще ги увеличим, така ще дадем възможност през есента да платим възможно най-рано“, каза Десислава Танева. 

Нейните очаквания са, че още през месец май ще приключат обсъжданията в ЕК за бюджета по хоризонталната мярка COVID-19. След това ще бъдат разработени всички процедури, които ще бъдат приложени по тази антикризисна мярка в подкрепа на селското стопанство.

УЧАСТВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ: Подадохте ли заявлението си за Кампания 2020 по директните плащания?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министерството дава още указания за подаването на заявления

Директни плащания и тавани - как ще стане сближаването в Европа?

Десислава Танева: Може да платим СЕПП по-рано