Бившата шефка на ДФЗ Калина Илиева отново е в ролята на жертвения агнец, тъй като опозицията пак се кани да пирува за нейна сметка. Изненадващо около искането за анкетна комисия по повод скандала се обединиха БСП, ДПС и РЗС.

Днес стана ясно, че депутатите внасят искане за сформиране на парламентарната комисия за да се установи кой носи отговорност. Лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че управляващите си прехвърлят отговорността като горещ картоф. "Стои основният, големият политически въпрос: кой носи политическата отговорност за назначаването й. Защото тя е избрана на 18 август 2009 година за ръководител на ДФ “Земеделие“. При това в нейния избор е участвал непосредствено и министърът на земеделието, след като е имало конкурс, различни кандидати. Към нейния избор има пряко участие и министър-председателят, тъй като по време на заседанието на Управителния съвет, в който участва и министърът на земеделието, и редица ключови зам.-министри от всички министерства, господин Найденов след почивка обявява и запознава членовете на УС на ДФ “Земеделие” с писмено съгласие на министър-председателя на България на поста изпълнителен директор на ДФ “Земеделие” да бъде назначена Калина Илиева. Тоест и двамата имат пряка отговорност", категоричен е Станишев. "Премиерът да понесе полтическата отговорност", чу се възглас и от сините редици, които препоръчаха спешен ремонт на кабинета.


Междувременно големи фирми от месо и млекопреработвателния бранш, обвинени за далавери по САПАРД, започват да съдят не само фонда, но и самата неука екс шефка. Засегнатите дружества вече са наели европейски адвокатски кантори. Юристите ще търсят обезщетения за моралните вреди и бизнес загубите, последвали от незаслуженото дискредитиране на фирмите. Наскоро Фермер.БГ публикива част от "Черния списък" на Калина Илиева, а репортерска проверка показа, че от своеволията на висшата държавна чиновничка  има безброй "опарени".

Има и такива, по-специално производители на колбаси, които пожелаха анонимност, но казаха, че са вдигнали ръце от нейните постъпки и не искат нито да чуват за нея, нито да я съдят. Заради нея предприятия са получавали ежемесечни проверки. Благодарение именно на тези сиганли в ОЛАФ, ДАНС и Прокуратурата, над 100 предприятия влязоха в списък на длъжниците по САПАРД. В същия момент ДФЗ вече загуби няколлко дела срещу такива ощетени и несправедливо обвинени бенефициенти, заради което се раздели с над милион лева, които съдът постанови да бъдат изплатени на фирмите.

Досъдебните производства в земеделието продължават, но подробностите прокуратурата все още се въздържа да разкрие. По едното дело - за фалшивата диплома се търсят помагачите и се изяснява кога и къде е била Илиева по време на следването си. По другото дело за сериозни далавери в ДФЗ и МЗХ се води разследване срещу неизвестен извършител. Министър Найденов  не е клиент на прокуратурата, както самия той обяви, но вече са разпитани повече от шестима бивши и настоящи началници на отдели. От прокуратурата не съобщиха по чии сигнал е образувано делото - сигнали за общи нарушения са подавали Калина Илиева, ДАНС, Ализан Яхова и още много други вече бивши чиновници.


Всички права запазени. Позоваването на фермер.БГ е задължително!