"Днешния форум беше с цел да направим една среща, в която да бъдат поканени всички земеделски асоциации и останалите фермери, които не членуват в тях. Ние бяхме довели нашите експерти , които стъпка по стъпка разясняваха на поканените регламентите и раздадоха брошури, с които на фермерите ще им бъде подробно разяснено как да стигнат до европейските средства." заяви шефкаа на ДФЗ Калина Илиева преди минути в късните новини на БНТ. 

 

Общинските служби по земеделие са в ПЪЛНА ГОТОВНОСТ, добави още Калина Илиева.

 

По регламент плащанията за директни плащания ще започнат от Декември 2010 г. Средставата са в размер на 328 млн. евро субсидия. Освен това има още 6 нови схеми за подпомагане, вкл. схема за тютюнопроизводителите. Субсидията е и с 5% повече от миналата година, каза Калина Илиева. Тези средства са една помощ и няма как да се очаква тази помощ да покрива разходите. Тя добавеи още, че ДФЗ е разсрочил кредитите за семена и торове, както и тези за фуражи за животновъдството.

 

"Оказа се, че  досега чиновниците не са си направили труда да измислят облекчен режим за кандидатстване по СЕПП. Тази година в срок сме изпратили национална нотификация, заедно МЗХ и Министерството на финансите. Така фермерите няма вече да допускат грешки, понеже вече системата ИСАК работи. Фермерите само ще сверяват данни, и ще получават заявленията си попълнени - автоматично в Областните служби.

 

"В Общинските служби по земеделие служителите са обучени от нас, те са обучени в системата ИСАК !!! Тези пари трябва да бъдат раздадени по правилата, а не както през 2007-а година да бъдат раздавани пари - не по правилата.", каза още Калина Илиева.