Средни минимални температури през февруари се очаква да бъдат от минус 5 до 2 градуса, а средните максимални температури: от 4 до 9 градуса.

Четете още: Напояването: Удавник за сламка се хваща

 

През втория месец от годината средна сума на валежите е между 30 и 50 литра на кв.м, в южните и планинските райони до 90 - 110 литра на кв.м.

Тази година февруари ще бъде с температури около климатичните норми, като очакваните средни температури ще бъдат от 6 до 11 градуса. През втората половина на периода ще бъде по-хладно с 2 до 3 градуса, термометърът ще сочи от 2 до 7 градуса. Във валежно отношение месецът, ще бъде с количества до 2 пъти над нормата, повече в западните и в южните райони

Февруари ще започне  с топло за сезона време с мъгли в ниските места и слънце в планините. След дъждовния 2 февруари, до 6 февруари ще бъде топло с бързо преминаване на облачни системи над северните райони и повече слънце над Южна България. 
На 7 февруари след краткотрайно захлаждане и превалявания от дъжд в крайните северни райони, отново ще се затопли, а мъглите и ниските облаци ще бъдат често явление в Дунавската равнина. 
Това са първите плахи опити на пролетта да даде заявка за своето настъпване.

С увеличаването на деня расте и броят на слънчевите часове. Най-високите измерени температури през февруари са между 19 и 26 градуса. Най-топло е било в Пловдив и Кнежа - 26 градуса, а в Ловеч, Плевен и Димитровград – 25 градуса. Преносът на по-топли въздушни маси от югозапад ще повиши чувствително температурите. Тази година дневните температури се очаква да достигат 19 - 24 градуса.

В планините снежната покривка ще бъде с дебелина до 150 см, а температурите често са под минус 10 градуса. Дебелата снежна покривка в съчетание с по-високи температури е предпоставка за падане на лавини. Такива затопляния са особено опасни за ранноцъфтящите растения, които подлъгани от топлото време започват бързо да се развиват. При очакваното последващо понижение на температурите, е възможно пъпките и цветовете да бъдат увредени.

Другото име на февруари е Малък Сечко и той ще се прояви с чувствителни застудявания през второто и третото десетдневие.
Второто десетдневие ще започне с мокър сняг и захлаждане, ще има по- интензивни валежи в западните и северни райони. След краткотрайно стабилизиране на атмосферата над Балканите, от 15 до 17 февруари се очакват нови снеговалежи и чувствително застудяване. Дневните температури в традиционно най-топлите южни райони ще достигат едва 4 - 5 градуса. В края на второто десетдневие се очакват сутрешни мъгли и ниски облаци по Черноморското ни крайбрежие.
Третото десетдневие ще бъде по-студено от нормалното.

Най-ниските показания на термометрите през февруари са отчетени в Севлиево - минус 35 градуса, в Исперих и Кнежа минус 32 градуса, във Видин, Чирпан, Горна Оряховица - минус 31. Много студен е бил февруари през 1929 година, когато водната повърхност по нашето Черноморско крайбрежие се покрива от плътен лед. Рекордни студове са отбелязани и през 1944, 1950 и 1954 година.  

 
Тази година през първите дни от третото десетдневие ще бъде студено с облаци, преохладени мъгли и мразовито време, характерно за януари. Дневните температури ще се задържат отрицателни - от -4 до 0 градуса.

След краткотрайно затопляне на 25 февруари , от следващия ден до края на месеца ще преминат серия от циклони, започващи своя живот над Гърция. Очакват се значителни количества валежи, предимно от сняг, повече в западните и южните части от страната и чувствително понижение на температурите.