Зачестяват случаите на опасното заболяване американски гнилец по пчелите, стана ясно по време на проведения през седмицата Консултативен съвет по пчеларство.

Осигуровки блокират достъпа на пчелари до субсидии

Опасната бактерия е засегнала тази година кошери в районите на Хисаря, Враца и София.

Заболяването се разпространява главно през лятото, тъй като бацилът се размножава най-добре при температури над 30 градуса. По правило лечение не се прилага, поразените кошери трябва да бъдат изгорени.

„Американския гнилец е единственото заболяване по пчелите, което държавата обезщетява. Важно е да се знае, че не се търси вина. Болестта може да влезе в кошера по много начини. Най-често става чрез пчеларя, но държавата не търси вина, важното е да се ликвидира заразата“, обясни пред Агри.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари и на „Обединен български пчеларски съюз“.

Целта е да се предпазят останалите пчелни семейства в пчелина. Тези, които не са засегнати, се водят условно здрави в продължение на една година.

„В Хисаря тази година 131 пчелни семейства бяха изгорени, тъй като лечение за тази болест няма. Всичките кошери бяха на един стопанин. Във Враца също бяха изгорени. И в миналото сме имали такива случаи“, допълни Михайлов.

Като пчелар-проверител през годините той е участвал в ликвидирането на заболяването в различни райони на страната. Контролът и борбата с опасната бактерия трябва да се водят непрекъснато.

Според експерта вниманието на пчеларите е насочено преди всичко към борбата с акара, причиняващ вароатозата, а опасността от американския гнилец сякаш се подценява.

„Не обръщаме внимание на това, което се получава през лятото, когато е най-топло и когато се развива американският гнилец. Поставили сме отгоре медови корпуси за стоков мед, а пък надолу не отваряме плодниците. Американският гнилец се проявява в питите със запечатано пило. Когато пчеларят не ги е преглеждал, болестта се установява късно и в резултат се стига до ликвидиране“, каза Михаил Михайлов.

По време на Консултативния съвет той поставил също въпроса защо частнопрактикуващият ветеринарен лекар, който е имал договор с пчеларя в Хисаря, не е констатирал опасното заболяване навреме при есенния профилактичен преглед миналата година. 

Заразата е открита чак половин година по-късно. Тогава вече са се задействали ветеринарните власти и пчеларите в региона.

Опитните стопани са наясно с опасността, но на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) те не могат да намерят информация за установените у нас случаи на американски гнилец по пчелите.