Няма риск украинско зърно да се продава като българско, защото трябва да има сертификати за произход. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев за БНР.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Той обеща, че от другата седмица ще има допълнителни изисквания към зърното от Украйна. Държавата няма да възпрепятства вноса, особено на количествата за трети страни, минаващи през български пристанища, но трябва да се знаят потоците и на какви стандарти отговаря. 

Заедно с бранша се работи и по хипотези за искане от ЕК на одобрение за държавна помощ, но Явор Гечев не пожела да даде повече подробности, преди да има конкретен резултат. Той е „скептичен“ обаче към намесата на държавата в изкупуването на зърно.

„Зърното е световна търговия. На другия край на света наистина има дефицит за зърно, но зърно се добива един път в годината. То трябва да се съхрани и да се преработи през цялата година. Когато влезе в големи количества тук, на пазара се получава свръхпредлагане „на точка“ – България, Румъния, Полша. Това на практика бута част от цените на българските производители“, обясни ресорният министър.

Той е категоричен, че държавата ще предприеме мерки, защото родните фермери са потърпевши, включително и от намножаването на неприятели особено в Добруджа, Силистра, Русе.

За съжаление, подобни проблеми се очакват и по отношение на плодовете и зеленчуците заради разрешения от ЕК по-голям безмитен внос от Молдова, опасява се Гечев.