Тодор Джиков е четвъртият заместник на служебния земеделски министър Явор Гечев. Слухове за това се появиха по обяд, а няколко часа по-късно заповедта за неговото назначаване беше официално подписана от премиера Гълъб Донев.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Тодор Джиков е земеделски производител от 2001 г. и председател на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК). 

На 7 май 2019 г. той бе съветник на земеделския заместник-министър Чавдар Маринов в екипа на Десислава Танева. По-малко от година по-късно обаче, на 13 април 2020 г. Маринов бе освободен от длъжност, а като мотив бяха посочени забавяне и грешки в регистъра за биологичните производители, което подложи плащанията на риск.

По непотвърдена информация Джиков ще участва при разработване на държавната политика по растениевъдство, прилагането на ОСП в областта на пазарните мерки и на организациите на производители, лозаро-винарския сектор, въздействия върху градушките  и други неблагоприятни явления.

В интервю за Агри.БГ в началото на месец август Тодор Джиков апелира към управляващите много сериозно да помислят върху темите за българското земеделие – достъп до пазарите, работна ръка, адекватна компенсация при метеорологични или пазарни проблеми, регулации и контрол на търговията.