Земеделските стопани в страната се страхуват от забавени плащания в година на сериозни кризи и увеличени разходи за производство. Това показват резултатите от анкета на Агри.БГ.

Важните срокове през юли

Попитахме фермерите от какво ще страдат най-много при разразилата се политическа криза. 33% от 455 отговорили смятат, че ако актуализацията на държавния бюджет не бъде направена навреме, това може да отложи и плащанията към земеделците. 

Бюджетът вече беше приет, и то навреме. 300 млн. лв. за земеделие бяха одобрени в разходната му част. Не минаха предложенията за намаляване на ДДС на плодове, зеленчуци, живи животни и олио, но депутатите решиха за период от една година да премахнат данък добавена стойност на хляб и брашно.

Докато забавяния, причинени от ненавременна актуализация на бюджета вече не се очакват, то такива, свързани с липсата на Парламент, ако се стигне до служебно правителство, все още съществуват. В Народното събрание тепърва предстои да се гласуват редица законови промени, за да се получат парите по Плана за възстановяване и устойчивост и Стратегическия план на България за земеделие от 2023 г.

8% от анкетираните фермери мислят, че политическата криза ще доведе до бойкот на законови промени, важни за земеделците. Други 14% се опасяват, че ще липсва яснота за преработката на Стратегическия план и новите правила на подпомагане. За да може България да стартира новия програмен период от 2023 г., е нужно всички интервенции да бъдат ясни до края на септември.

Сериозен процент сред производителите се страхуват, че ще се задълбочат проблемите, натрупани от COVID-19 и войната в Украйна. 21% от анкетираните смятат, че политическата криза ще доведе до лоши последствия.

11% от участниците в анкетата обаче не очакват никакви тежки последици за фермерите, произхождащи от политическата обстановка у нас в момента. На дъното на класацията са онези, които мислят, че има опасност от продоволствена сигурност – 7%. Едва 3% от земеделците не могат да преценят коя заплаха е най-сериозна за тях.