Ковид помощта е глътка, но искаме още въздух – така могат да се обобщят отговорите, които над 640 читатели на Агри.БГ са дали във връзка с дългоочакваното изплащане на извънредните 143 млн. лв. Това е един от редките случаи, когато положителните и отрицателните отговори са с почти равен брой.

ОЛАФ разкри измами за милиони евро по проекти в България

Добрата новина е, че тези 143 млн. лв. няма да бъдат единствени. До края на тази година ще бъдат разпределени още около 300 млн. лв. като директно подпомагане на фермерите. Приемите по тях ще бъдат отворени след изплащане на Ковид помощта, което по график е до 15 юни.

В тези 300 млн. лв. се включват 168,7 млн. лв. национални средства, които бяха отпуснати на Министерството на земеделието с актуализацията на бюджета през юни.

Тези 168,7 млн. лв. ще бъдат разпределени по две направления – 150 млн. лв. по временната рамка за преодоляване на последиците от войната в Украйна, а останалите – за хуманно отношение на птицевъди и свиневъди, обясни земеделският министър Иван Иванов.  Условността е, че Народното събрание трябва да гласува проектозакона за актуализацията на бюджета, а от сряда политическата обстановка отново стана нестабилна, след като единият коалиционен партньор - партията "Има такъв народ" се оттегли от управлението. 

Междувременно на 17 юни се очаква ЕК официално да представи промяната в регламента, с която позволява до 5% от ПРСР да бъдат използвани като директно подпомагане. По този начин общият ресурс, с който ресорното министерство ще разполага, за да подпомогне земеделските производители, набъбва на въпросните 300 млн. лв. 

Относно кой ще има право да кандидатства, отново се споменават чувствителните сектори, като овощарство, зеленчукопроизводство, оранжерийно производство, говедовъдство, овцевъдство

Но да се върнем на тематичната ни анкета за Ковид помощта. Общо 44% от участниците са посочили, че не разчитат на нея, за да получат глътка въздух. Според топ отговора (27%) са нужни антикризисни мерки в дългосрочен план, а не да се дават пари лъжичка по лъжичка.

Други 12% се надяват на допълнителни извънредни плащания по други механизми, като тук могат да помогнат онези обещани от министър Иванов 300 млн. лв. Макар и малък процент (едва 5%), все пак има и фермери, които разчитат основно на собствени средства. 

Положителните отговори са почти колкото отрицателните. Според общо 43% анкетирани Ковид помощта със сигурност ще им помогне да закърпят положението. Най-голям е процентът на участниците, които се надяват управляващите да си спазят обещанието и да изплатят парите до 15 юни.

Други 15% също разчитат на средства по Ковид мярката, въпреки че ставките не ги удовлетворяват. Още 5% се притесняват дали разходооправдателните документи няма да им създадат проблем при евентуална проверка. 

Не са малко и фермерите, които посочват, че не са кандидатствали за подпомагане по Ковид мярката. Тук причините могат да са най-различни – например те са новорегистрирани, не попадат в т.нар. чувствителни сектори, ликвидирали са фермата си и не са подали заявление за Кампания 2022, имат спрени плащания например заради пропуски с регистрацията по чл. 137 от ЗВМД, и ред други казуси – вие ги знаете по-добре от нас.