Актуализацията на държавния бюджет беше гласувана в Парламента и така бе приет финансов ресурс от 300 млн. лв. за сектор „Земеделие”. "До края на годината той трябва да бъде разпределен", заяви земеделският министър в оставка Иван Иванов на среща с фермери в Габрово, съобщават от пресофиса на Земеделското министерство.

Важните срокове през юли

Той допълни, че в одобрения бюджет са заложени повече средства от първоначално предвидените и одобрени от Министерството на финансите - 168 млн. лв. Прието е и увеличено държавно съфинансиране от 15% на 60% по втори стълб за новия програмен период.

В следващите месеци предстоят важни законови изменения, но само ако има Парламент, за да може Стратегическият план да стартира от 2023 г. Планът ни трябва да е финално готов до края на септември. „По отношение на бележките, които сме получили, трябва да обявим твърди позиции пред ЕК“, коментира министърът в оставка.

Иванов посочи, че се работи по три механизма за преодоляване на последиците от войната в Украйна. Единият е т. нар. кризисен резерв от ЕС, от който за България са предвидени 10,6 млн. евро, които ще бъдат увеличени с до 200%. Осигурени са необходимите средства и ще бъдат предоставени общо 30 млн. евро. Част от тях ще бъдат отпуснати целево на секторите птицевъдство и свиневъдство. 

Той информира още, че до края на месеца се очаква ЕК да вземе решение за механизма за предоставяне на до 5% от бюджета на Програма за развитие на селските райони (за 2021 и 2022 г.), в размер на 33 млн. евро, които ще бъдат използвани за подпомагане на уязвими сектори. 

По думите на агроминистъра в момента Държавен фонд „Земеделие“ е изключително натоварен. Той изтъкна, че през 2020 и 2021 г. почти не са разглеждани проектни предложения, затова има сериозно забавяне по мерки 4.1 и 4.2. 

Иван Иванов: Сега работим и търсим механизъм, за да не се загубят евросредства.

Той уточни, че цените в постъпилите проектни предложения не са актуални предвид промяната в икономическите условия. По темата работи координационно звено. „Имаме визия и се надяваме да се вземе добро решение“, каза министърът на земеделието в оставка.