От години се говори как моделът за подпомагане по обвързана подкрепа трябва да се промени, така че да се редуцира броят на т.нар “чертожници” и “схемаджии”. Според председателя на Комисията по земеделие в Народното събрание (НС) Пламен Абровски е възможен различен модел на изчисляване и финансиране на помощта, основан на произведеното количество продукция. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Идеята, която той представи ексклузивно пред Агри.БГ, е първо да се изчислява ставката на база произведена продукция, а след това да се разпределя на броя животни или на хектари, които даден бенефициент има. По думите му така ще се стимулира високата продуктивност в земеделието.

След като станаха ясни част от мненията на бранша, е време да видим какво мислят читателите на Агри.БГ.

В наша анкета по темата се включиха 130 земеделци, като 44,6% от тях смятат, че “с тази методика схемата ще работи по-добре”. Други 14,6% също одобряват предложението на Абровски, но според тях е нужна още работа по него преди да се превърне в работещ модел.

На другия полюс са 21,5% от отговорилите, които изцяло отричат предложението на председателя на парламентарната Комисия по земеделие. А други 19,2% заявяват, че не смятат, че подобен модел би имал успех у нас.

В анкетата беше дадена възможност фермерите да изразят и собствено становище. Единствено един от читателите ни го е направил, като той заключва, че ако методиката започне да се прилага по този начин, “богатите земеделци ще станат още по-богати, ако субсидирането в земеделието е на тон продукция. В Европа няма такъв прецедент на неравноправие”, посочва един от анкетираните фермери.

Агри.БГ продължава да следи темата.