Най-рано до края на другата седмица ще стане ясен проектокабинетът, а с него и името на новия земеделски министър. Първите коалиционни преговори при открити врати набелязаха доста общи опорни точки между участниците, но дали те са били също толкова хармонични в отсъствието на камерите, можем само да гадаем.

Декември идва с последните плащания за годината

А докато чакаме дали ще се сбъднат прогнозите за нарочените на ръководни постове лица, ви попитахме: „Как оценявате преговорите за кабинет на тема „Земеделие”?“. От събраните дотук 404 отговора съвсем лек превес имат негативните нагласи (общо 52%), срещу положителните (45%).

Преобладава мнението, че на срещата са се чули само празни приказки и популизъм (24%). Фермери и браншови представители коментираха, че не са били дадени конкретни отговори на въпроси като: „Как ще се спрат кражбите? С колко процента ще се увеличи родното производство? Как българското селско стопанство ще бъде изправено на крака?“.

Други 17% от отговорилите смятат, че участниците в срещата са били неподготвени. Под въпрос бяха поставени тяхната експертност, опит в сектора и дори познания по Общата селскостопанска политика (ОСП). Смут породи твърдението на Кирил Петков, че липсва прозрачност при разпределението на средствата, при положение че в Управителния съвет на ДФЗ участват заместник-министрите на финансите, икономиката, околната среда, труда, регионалното развитие.

Още един негативен привкус оставя мнението на 11% от анкетираните, че нищо от чутото няма да промени ситуацията в сектора.

На другия полюс са хората, които са оптимисти, че промяна ще има и то в положителна посока. Според 21% от анкетираните, които са втори по топ отговор, преговорите са засегнали важните проблеми в сектора. Сред тях са напояване, таван на плащанията, по-голяма подкрепа на малките и средните производители, улесняване на достъпа им до пазари, повече за ощетените сектори.

Други 15% вярват, че самото сядане на една маса е добра първа стъпка, а още 9% са сигурни, че предложените реформи ще подобрят ситуацията в сектора. Една от тях е да бъдат открити шест тържища в страната, където да пристигат камионите както с вносни плодове и зеленчуци, така и с български. Тази идея обаче има и своите опоненти, според които първо трябва да се осигури родно производство, за да не се окаже, че тези неевтини пунктове няма да имат какво да събират.

Колкото и да броим процентите обаче, мненията за неизвестното, което предстои и чакаме от няколко месеца, варират от: „Нужно е пълно изчегъртване“, до: „Няма оправия, по-лошо ще става“. А ето какво мисли настоящият земеделски министър Христо Бозуков за публичните консултации за съставяне на правителство в сектор „Земеделие“:

„Всичко ми звучеше доста познато, защото голяма част от представените бъдещи приоритети в момента са част от политиката на Министерството на земеделието, която ние с моя екип провеждаме. Друга част пък са включени в проекта на Стратегически план. Надявам се, че бъдещото правителство ще продължи работата по вече започнатото от нас, така че облагодетелствани от това да бъдат българските земеделски стопани“, казва той пред БТА.

Значи сте цъфнали и вързали отвсякъде и най-доброто тепърва предстои, нали така? Стискайте палци от баницата да ви се паднат здраве, берекет и яка гърбина, за да си помогнете сами...