Политическите партии седнаха да преговарят. По доста земеделски теми имат общи пресечни точки и да се надяваме, че ще успеят да формират нов, редовен кабинет, за да изправят българското селско стопанство на крака.

Гласувайте в новата ни анкета: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

Вдишвайки от вятъра на промяната, решихме да ви попитаме дали сте доволни от работата на служебния министър и екипа му. Половин година е малко, но и достатъчно време, за да може да сте си изградили мнение по въпроса. 

И явно наистина е така, защото това е анкетата ни с най-много гласували от година насам. По активност (900 гласували) тя се нарежда до темите за смъртността при пчелите и цената на млякото, което направо не е за вярване.

Ще направим едно уточнение, което не е маловажно. Всеки път използваме думи като „отговорилите“, „участниците в анкета“, „анкетираните“ и т.н. Тоест ние не изключваме възможността това да не са само фермери, а и хора с други бизнеси, обикновени читатели, държавни служители. Може някой да гласува сам за себе си, знае ли човек.

Този път ни направи впечатление, че след като анкетата тръгна с по-висок негативен вот, само за един ден процентите на одобрение към служебния екип на аграрното министерство се вдигнаха. Голям обрат се получи! Дори се появиха съмнения, че анкетата е нагласена и бяхме набедени за фалшиви медия. Повярвайте ми, това няма как да се случи. Поне не и от наша страна.

Но, да загърбим теориите на конспирацията и да се върнем към резултатите. Неодобрение към управлението на служебния екип на Христо Бозуков изразяват общо 55% от анкетираните, а положителният вот е сумарно 35%.  

Най-голямата критика е, че продължава да липсва прозрачност в работата на МЗХГ (23%). Наскоро един браншови представител коментира интервенциите и бюджета в новата ОСП ето така: „Не знам, ще видим, сигурно пак в стила на служебния екип – презентация и това е“. Ние нямаме какво да добавим.

Друг проблем е, че подпомаганията не идват навреме и ферми фалират (22%). Като цяло забавяне по директните плащания в индикативния график няма, освен че самият график беше публикуван с месеци закъснение. Проблем има с изплащането на Ковид мярката, разбиването на ПНДЖ3 на два транша, забавянето на обезщетенията за градушката и загубата на пчелни семейства, неусвоената държавна помощ за розопроизводителите и преработвателите.

Други 10% от анкетираните недоволстват срещу самия екип от зам.-министри, който според тях не е правилно подбран.

Относно позитивите в управлението 28% са категорични, че за краткото време служебният екип е свършил повече от предишните си колеги. Наваксването на забавените проекти и плащания на ДФЗ по ПРСР е добра новина за 5% от гласувалите, а други 2% се радват, че бе ускорена работата по Стратегическия план.

Оказва се, че прословутият Стратегически план, за който се говори усилено от няколко месеца, вълнува едва 2% от анкетираните. А в него всъщност са заложени правилата за фермерите за пет години напред. Което може да означава две неща – или за него не се говори достатъчно ясно и все още звучи като нещо абстрактно, неразбираемо и далечно, или че фермерите работят ден за ден и не смеят да си правят дългосрочни планове. Което и от двете да е, не звучи много обнадеждаващо.