Опростяване и модернизиране на новата Общата селскостопанска политика (ОСП). Това е ключовият момент според читателите на Фермер.БГ, отговорили в анкетата ни „След изводите на ЕК за новата ОСП, кое е ключовото?“. Близо 30 на сто от анкетираните са гласували за този отговор. 
 
 
Според 19 на сто създаването на мерки за стимулиране на сигурността в селските райони е по-важно, а насочването на механизми за производство на по-качествена храна е първостепенно за 13 процента от читателите на Фермер.БГ. 
 
Най-слабо популярни са въвеждането на допълнително финансиране по Първи стълб - 8.4%, мерките за насърчаване устойчивостта на околната среда и насочването на инвестиции за опазване на околната среда
 
Иначе четири са основните изводи след мащабното обществено допитване на Европейската комисия (ЕК), посветено на новата ОСП. До 2 май тази година общо близо 322 912 мнения бяха изпратени по електронен път от всички страни-членки на ЕС, като сред тях имаше 1 417 становища. От българска страна бяха изпратени 956 мнения, или 0.30% от общото количество.
 
 
След анализ на общественото мнение, посланията са четири. Хората в Европейския съюз искат качествена храна, по-голям принос на фермерите по отношение на устойчивостта и опазването на околната среда и повече инвестиции в селските райони. 
 
2/3 от фермерите в ЕС заявяват, че са готови да направят повече, за да опазват околната среда.