Комисията по земеделие на Европейския парламент гласува преди месец решение,че смяната на астрономическото с лятно часово време да спре през 2020 година.
 
 
Обществена консултация с eвропейските граждани, проведена миналата година, показа, че мнозинството предпочита местенето на стрелките два пъти годишно да спре.
 
Селското стопанство е една от областите, за които има данни, че са най-силно засегнати от смяната на времето. 
 
От 637 участници в анкетата, 25,3% смятат, че в България трябва целогодишно да се въведе лятното часово време. Процент по-малко са тези, които смятат, че смяната към лятно часово време създава дискомфорт и за хората, и за животните – 24,18%.
според 16,48 на сто от участниците в анкетата, лятното време не им е проблем и то прави деня по-дълъг, а точно на обратната позиция са 15,38 процента – те смятат, ме лятното часово време пречи, защото хората се чувстват зле. 
 
Има и такива от читателите на Фермер.БГ, които смятат, че тази дискусия е напълно излишна – 9,89 на сто, а за 7,38% от респондентите няма никакво значение дали часовото време се сменя. 
Само 1,41 процента от отговорилите на анкетата са посочили, че смяната към лятно часово време намалява продуктивността на животните.