Проучване на българската оперативна група "Знание, опит и предприемачество" направи проучване относно нагласите и очакванията на производителите за блокчейн. Оперативната група разработва проект за децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти).

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Според резултатите 43% от производителите отчитат липсата на необходимост от внедряването на стандартизирана система за управление на безопасността на храните, докато 20% заявяват интерес от такава система. Те обаче смятат, че не са намерили подходяща за техните нужди. 

26% отговарят, че системите са сложни за внедряване и изискват много ресурси за поддръжка и обучение на персонала. 26% от отговорилите се въздържат от система поради високите цени на услугите.

Производителите убедено декларират, че по-голяма прозрачност за произхода и качеството на предлаганата от тях продукция ще повиши търсенето й. Очевидно е, че са убедени в показателите на произведените от тях стоки, но според отговорите им в анкетата може да се направи извод, че не разполагат нито с инструментите, нито с достъп до аудиторията да представят доводите си. Тази позиция изразяват убедено 78% от отговорилите и с известни колебания още 14%.

71% от производителите демонстрират убеденост, че крайните потребители ще избират именно техните продукти, ако знаят повече за произхода и качеството на продуктите им. С колебание на тази позиция са още 17%, като общото становище в подкрепата на това разбиране е над 80%

75% от производители отговарят, че повече прозрачност относно произхода и качеството на техните продукти ще им даде възможност да излязат на по-големи пазари. 

Макар и с колебания сред 13% от производителите, 81% са настроени позитивно и смятат, че блокчейн технологията може да защити техните доказателства за произхода, безопасността и качеството на продуктите им пред потребителите.

Като цяло оперативната група заключва, че земеделските производители не намират допълнителна добавена стойност от внедряването на познатите на пазара стандартизирани системи за управление на безопасността и качеството на храните по различни причини. Основните сред тях са тяхната сложност, висока цена и до известна степен неразбирането им от страна на производителите

В същото време поне 25% от производителите прилагат двоен контрол на качеството на храните, едновременно контролирайки вътрешнофирмените процеси и контролирайки крайния продукт.
 

Публикацията е част от Оперативна група „Знание, опит и предприемачество“, изпълняваща проект „Децентрализирана интелигентна система за проследяване на произхода и качеството на произведените стоки (продукти)“, финансиран по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от ПРСР 2014-2020