Какви са стойностит на накаляване, нитрати, нитритен азот, калции и арсен в отпадъчните води на „Софийска вода“ в утайките, влагани в земеделските площи, е депутатски въпрос към земеделския министър. 

Парите за възстановяване на българското земеделие се топят

Народният представител поиска информация и колко тона утайки, генерирани от Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води са оползотворени чрез влагане в земеделски земи за периода 25.02.2018 г. до 01.11.2020 г. От писмения отговор не става ясно това количество. Вместо него е обяснена процедурата по разрешително за ползване и отговорните институции.

Разрешенията за оползотворяване на утайки в земеделието се издават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на основание на ЗОЗЗ. При издаването му задължително се отчитат нуждите на растенията от хранителни вещества, така че какчеството на почвата и на подземните води да не бъде влошено. Освен това разрешението се издава за еднократно внасяне на определено количество утайка за конкретната площ и култура“, отоварят от аграрното ведомство и наблягат на това, че:
"Оползотворяването на утайки чрез употребата им в земеделието се осъществява по начин, който гарантира опазване на човешкото здраве и околната среда."

В същото време от отговора ставя ясно, че БАБХ не разполага с информация за това какво реално количество за три години от утайката е използвана в земеделието. Обяснението е, че ежегодното отчитане на ползвателите пред РИОСВ е до 31 март на текущата година. Министерството предоставя данни само за количеството одобрени за оползотворяване утайки от софийския оператор на вода. През 2018 г. техният размер е най-голям – над 41 млн. тона.

В отговора се посочват и данни от лабораторните изследвания на утайките:


Накрая се посочва, че спрямо законовите изисквания, производителите на утайки са задължени да предоставят информация за направените изпитания на утайките.