След като три месеца живяхме с надеждата, че ще се налеят едни 1 млрд. евро за цифровизация и напояване на българското земеделие по Националния план за възстановяване и устойчивост, дойде студеният душ, че парите няма да са чак толкова много.

Достатъчни ли са 1 млрд. лв. за "ремонт" на земеделието?

На 8 февруари беше качен втори, разширен вариант на Плана, където цифрите говорят за едни по-различни сметки.

Все пак Европейският съюз отпуска парите за справяне с пандемията от COVID-19 и съответно диктува условията. Така например едни от изискванията са минимум 37% от разходите да бъдат за зелени инвестиции, а 20% – за дигитализация. 

По Механизма за възстановяване, който е част от елемента „Следващо поколение ЕС“ (2021 – 2024 г.), България, ако си изиграе добре картите, може да получи около 6,217 млрд. евро грантове и 4,549 млрд. евро заеми. До 30 април всяка държава членка трябва да посочи с какви проекти смята да усвои своя финансов пакет.

Първият вариант на българския план се появи в края на месец октомври, когато стана ясно, че са включени и два проекта по предложение на Министерството на земеделието. Последва обществено обсъждане и актуализация. Вторият вариант се появи преди дни, а промените специално за селскостопанския сектор се изразяват в следното.

Парите за цифрово земеделие се топят драстично със 76% – от 102 млн. лв. на 23,8 млн. лв. Идеята на ресорното министерство беше те да се вложат в информационна система между администрация и стопани, както и за ваучери за внедряване на прецизно земеделие, включително за умни ушни марки и модул за употребата на пестициди. 

Въпреки че бюджетът за цифровизация е драстично намален, заложените дейности са все така амбициозни. С целия проект може да се запознаете ТУК.

Вероятно управляващите са решили, че има по-належащи проблеми за решаване, а и в края на месец януари стана ясно, че нова мярка ще стимулира цифровизацията на земеделските стопанства в ОСП 2023 – 2027 г. 

Относно другия проект – за възстановяване на хидромелиорацията, там парите са почти непокътнати. Те са надолу само с 0,05% – от 848 млн. лв. на 847 млн. лв. Евентуално тези орязани 500 хил. лв. ще могат да се поемат от новата мярка „Доставяне на вода за напояване“, която се готви след 2022 г.

Какво точно гласи проектът за напояване, за какво ще се дават пари и кои ще бъдат евентуални бенефициенти, може да видите ТУК.

Любопитно е още нещо. На страницата на МЗХГ има специална секция, посветена на Националния план по Механизма за възстановяване и устойчивост. Там новият вариант все още не е качен, а стои първоначалната версия от 11 ноември 2020 г. Успяхме обаче да го намерим по неведоми пътища ето ТУК.