Парче Хамон от 100% чисто иберийско прасе, отглеждано в дивата природа на пасищата Sierra Mayor, беше продадено за почти 12 хил. евро. Това се оказа най-скъпото парче месо и по този повод влезе в рекордите на Гинес, пише в месечния си бюлетин Асоциацията на месопреработвателите в България.

Отпускат 1,5 млн. лв. за реализация на българско говеждо месо

Най-скъпата шунка е произведена от иберийско прасе, хранено изключително с жълъди и билки, обработено на двегодишна възраст, коментира испанският производител на деликатеса.

Районът се състои от екстензивно експлоатирана dehesa – селскостопанска горска пасищна екосистема, която представлява традиционен хабитат за отглеждане на иберийски свине. Намира се в просторните области Екстремадура и Андалусия.

Повече от 5 години отнема производството на тази шунка с тегло 10 кг. Така се постига вкусът от бавния процес на сушене и естественото и традиционно узряване. Процесът става в среднопланинския регион La Sierra  в провинция Huelva, който по особен начин е повлиян от околната среда – действието на мрежата от реки, довело до голям брой редуващи се планински хребети и долини, големите колебания между дневните и нощните температури през лятото", разказва производителят.

Sierra Mayor беше първото предприятие в иберийския сектор, оторизирано да изнася за Япония и Мексико – страни, в които концепцията „Иберийски“ се утвърди като символ на високо качество и гастрономически престиж.

Как месният деликатес жъне успех?

Има три основни диференциращи фактора:

- естественият производствен процес в сушилни и изби без машини, които регулират влажността и температурата му, само обусловен от микроклимата и микрофлората в района;

- опитът и добрата работа на майстора, който от 1987 г. контролира процеса, за да гарантира най-добрия вкус и аромат.

- oграниченото му производство и устойчивост, контролиращи пряко процеса – от породата иберийски прасета през пасищата, където се хранят, до производството и търговията с месо, шунка, плешки и колбаси.