Как ще се одобряват и финансират проектите по двете национални програми – „Интелигентно животновъдство“ и „Интелигентно растениевъдство“, и какви ще бъдат изискванията към бенефициентите? На тези въпроси отговориха от Земеделското министерство в отговор на депутатски въпрос.

За Ку-треската, фалшивите новини и оцеляването на една ферма

Както вече стана ясно, програмите са одобрени от Министерски съвет, а дейностите по тях ще се извършват от 2021 г. го 2024 г. Определеният бюджет за целия период е 9 млн. лв, по 4,5 млн. лв. за всяка програма.

"Средствата ще се осигурят от бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) с предвидените средства за наука в централния бюджет за съответната година за реализиране на целите на Националната стратегия за развитие на научните изследвания", уточняват от аграрното министерство.

За разлика от проектното финансиране, при което висшите училища и научните организации кандидатстват с проекти, тази национална програма ще се изпълнява от консорциум на основата на подписано партньорско споразумение, с приложен работен и финансов план.

Потенциалните партньори при изпълнение на програмите са държавни висши училища и научни организации с капацитет и съществен принос в научната продукция на България за световната научна област, разясняват от ведомството.

Като такива са определени: Тракийски университет – Стара Загора, Аграрен университет – Пловдив, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, институтите на Българската академия на науките и Селскостопанската академия, Русенски университет, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Лесотехнически университет – София, Технически университет – Варна, Национален институт по метеорология и хидрология, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Процедурата за финансиране ще се извършва в следните стъпки:

1. В срок до 30 дни от приемането на научната програма МОН отправя покана до допустимите бенефициенти. В животновъдството това са организации с принос над 10% от научната продукция в областта на животновъдството, информационните и комуникационните технологии, биотехнологиите и екологията. За „Интелигентно растениевъдство“ се образува консорциум от най-малко 5 организации с най-значими научни резултати в тази област за последните 5 години, определящи 90% от националния принос.

2. След получаване на покана, до два месеца, те трябва да предадат във ведомството подписано партньорско споразумение, в което са разписани дейностите, отговорностите и очакваните резултати. Разпределението на средствата за първата година на изпълнение също трябва да са разписани, а при „Интелигентно растениевъдство“ за целия период.

3. МОН сключва споразумение с водещия партньор, като последният се задължава да координира работата на консорциума и да извърши разпределението на бюджетните средства към партньорите.

4. До месец след края на съответната година от изпълнението на програмата председателят на Изпълнителния съвет предава в МОН ежегоден научен отчет за свършената работа, с независима научна оценка и становище на финансов одитор.

5. В двумесечен срок от предаването на отчета образователното министерство оценява изпълнението на дейността и определя бюджета за следващия програмен период.

6. Министерството на образованието може да поставя допълнителни изисквания към дейностите, резултатите и целевите индикатори, както и към изпълнението на програмата.