Какъв е остатъкът от COVID помощите и какво ще се прави с тези пари? Това попитаха депутатите служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на заседание на ресорната комисия в Народното събрание.  

Януари и важните дати, които да запомните

Народните представители попитаха и как ще се процедира с държавните помощи към земеделските производители при положение, че все още няма бюджет за 2023-а и управляващите работят по рамката от миналата година?

Служебният министър обясни,че официалното становище на Министерския съвет е, че България настоява и през новата година да продължи да се прилага помощта, предоставяна заради негативите от войната в Украйна. 

“В Брюксел се спори дали това да е до юни или до края на годината. Ние искаме да е до края на годината. Вече имаме опит по отношение на прилагането, и е добре да се дават навреме, а не в края на годината”, каза Гечев и добави, че по украинската мярка е платено всичко, като за след Нова година е останало да се плати на пчелари и преработватели.

Депутатите останаха с впечатлението, че той не разбира въпроса и бившият министър на земеделието Иван Иванов се опита да внесе разяснение. 

143,5 млн. лв. по COVID рамката са записани в бюджета за 2022 г. Тя изтече юли месец миналата година. Има ли съгласуване с министерството на финансите по какъв начин могат да бъдат използвани парите, които са останали от този бюджет?”, попита Иванов.  

“Добре разбрах како ме питат. Ще кажа това, което мога да кажа”, отвърна Гечев и добави: ”Същото се отнася и за средствата от Украйна, но за тях се чака правното основание от Европейската комисия. По отношение на бюджетната рамка, такава каквато е, разбира се, че ще претендираме за тези средства. Въпросът е да имаме и правната рамка. 

Но становището на министерството на земеделието е, че си иска всичко, което е на базата на миналогодишния бюджет и такова, каквото е планирано. 

Разбира се, че ще имаме редица срещи с министерството на финансите по уточняването на тези неща, стига да имаме механизъм, по който да го правим. 
Това, което ни спира е, че няма регламент, по който ние да почнем официални преговори”. 

Какво всъщност остана от парите по COVID рамката?

На 4 май Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие” гласува 143 500 000 лв. по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“ за 2022 г. след като беше осигурен допълнителен ресурс от 32 000 000 лв. с Постановление на Министерския съвет.

141 248 477,49 лв. бяха разплатени към земеделските производители на 15 юни. Тогава подпомагане получиха 26 473 земеделски стопани от 26 746 допустими за подпомагане. 

Останалите производители ще получат подпомагане след извършване на административни проверки, съобщиха тогава от Фонда. 

Агри.БГ изпрати запитване до ДФЗ с въпроса: Към днешна дата какъв е размерът на остатъка от тези 143 500 000 лв. и колко общо земеделски производители са получили помощта след проведените административни проверки?