След разразилите се вчера бурни спорове по време на извънредното си заседание Парламентарната комисия по околната среда и водите отложи гласуването на поправките в Закона за ГМО за днес, независимо че преди това депутатите бяха гласували текстовете с отстоянията от пчелини и биокултури, на които може да се правят опити с ГМО, предадоха информационните агенции.

Корекциите трябва да влязат за гласуване на второ четене в пленарна зала, но различните становища за освобождаването на генетично модифицирани растения не спират и в сряда отново бяха разменени обвинения в лобизъм и некомпетентност към ръководството на Министерството на околна среда и водите.

Отстоянията между терените с ГМО, биокултурите и пчелините скараха депутатите и въпреки че първоначално гласуваха разстоянието за пчелините да е 10 км, а за биокултурите – 7 км, накрая се повдигна въпросът за запазването на сегашния 30-километров защитен пояс, записан в закона. Разразилият се спор бе оставен и гласуването на новите предложения бе отложено за днес, когато ще е редовното заседание на парламентарната екокомисия.

За запазване на 30-км пояс между ГМО-полета и ниви с обикновени селскостопански култури се обявиха редица браншови, потребителски и граждански организации, фермери, родители, природозащитници, които по-рано през деня връчиха на председателя на парламента Цецка Цачева електронна петиция с близо 16 хиляди подписа срещу промените.

След злополучното заседание на парламентарната екокомисия Цачева призна, че ГЕРБ има вина задето не е провело необходимата дискусия преди гласуването на поправките в закона за ГМО.

Междувременно вчерашното гласуване на народните представители видимо ядоса екоминистъра Нона Караджова, а заместничката й Евдокия Манева влезе в открит спор с народните представители, обвинявайки някои от тях, че са лицемерни и са яхнали народната вълна от недоволство срещу ГМО-закона.

В същото време председателят на Селскостопанската академия и бивш зам.-агроминистър Светла Бъчварова изказа становище, че за научните изследвания с ГМО не бива да се поставят пречки.