Фермерът Абдубайон Азимов успешно използва съвременни технологии за отглеждане на плодове в Таджикистан. Предприемачът е успял и да уреди реализацията на продукцията си. Паралелно споделя със съселяни знанията и опита си и им помага изгодно да продават стоката си, пише EastFruit.

Ядем двойно по-малко родни череши

Азимов обработва овощна градина. Половината от нея е с нар, а останалата част – с праскови. С помощта на обучения по време на тематични семинари и тренинги фермерът се е запознал с полезна информация за сортовете праскови, сроковете на плодоносене и грижата за тях. Ценните знания той прилага в градината си. Засажда няколко различни сорта праскови, които узряват в различен период. Така Азимов прибира реколта от края на май до края на октомври.

В градината му растат основно нови сортове праскови, внесени от чужбина.

По-рано фермерът е отглеждал само традиционни сортове плодове и ги е реализирал на местния пазар. След това започнал да изнася до по-далечни градове и дори в столицата на Таджикистан. Така значително повишил доходите си. Но продукцията от малката градина не била достатъчна за осигуряването на големи доставки. Така Азимов се договаря с други местни производители и сега изнася продукция на по-големи пазари.

Фермерът помага на съселяните си да избират нови сортове дървета и да използват съвременни препарати за профилактика срещу различни болести. Така сътрудничеството им е изгодно двустранно и се постигат по-високи доходи.