Ранните български череши на пазара са много малко, а реколтата като цяло щe бъде наполовина спрямо миналата година, прогнозира Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите за Монитор.
 
Неблагоприятният климат това лято доведе до по-ниски добиви и съответно до по-високи цени. Килограм ранни череши се търгува за 6–8 лв., което е с 2–3 лв. повече спрямо миналата година. Овощарят очаква, че дори в пика на предлагането цената на черешите няма да падне под 1,80 лв./кг.
 
Според Гроздева причината за по-слабата реколта се крие в сланите от края на март и началото на април. Тя припомни, че само в района на Карнобат е имало 9 нощи с температури под нулата, които са довели до измръзване на плодните пъпки. От такива поражения се оплакват овощари и в други райони.
 
Студената пролет е нанесла щети и върху насажденията от кайсии, праскови, ябълки и сливи. Пагубна се оказва не само сланата, но и лошото време при цъфтежа – причина за лошо опрашване. „Очаква се и лоша реколта от сливи, а в същото време ще има търсене. При ябълките и прасковите прибраните количества също ще са доста по-малко от миналата година“, твърди Гроздева.
 
Последната такава лоша пролет, за която си спомня, е през 2017 г. Преди това чак през 2011 г. и 2013 г., което според нея е показател, че неблагоприятните явления зачестяват и са нужни мерки. За пример фермерката дава технологии срещу слана, които вече се прилагат на Запад, но никак не са евтини.
 
Относно застраховането на овошките тя коментира, че колегите й масово не застраховат, защото компаниите покриват риска от слана само за периода след 20 април, когато почти не се случват. „При градушка пък плащат само за плодовете, паднали на земята. Докато в западните страни стопаните се обезщетяват за качествени загуби. Там за щета се смятат всички плодове, негодни да са в първи и екстра клас“, обяснява овощарят.
 
По думите на инж. Валентин Златински от Областна дирекция по труда в Кюстендил в неговия район тази година не е имало слани, няма индикации за унищожени череши и се очаква да има реколта, предаде Агенция „Фокус”. Той напомни за проверките по време на черешовата кампания и по-специално за задължителните трудови договори с работниците, които могат да бъдат и еднодневни.