Благоприятните климатични условия тази пролет дават надежда за добра реколта от кайсии в основните европейски региони, където се отглеждат тези плодове, съобщават анализаторите от AGRI-GATOR, позовавайки се на fruitnet.com.

Оживление в производство на плодове

Очаква се обемите на производство на кайсии в Европа да нараснат с 12%, сравнено с миналата година, достигайки над 632 000 тона след неутешителната реколта през 2018 г.

При това следва да се отбележи, че основният ръст на производство ще се дължи на Франция и Италия. Предишните прогнози на Europêch показаха, че посочените страни ще се върнат към нормалното ниво на производство, а обемите ще се увеличат съответно с 43% и 36%. Напомняме, че именно тези държави са основните производители на кайсии в ЕС и имат най-голямо влияние върху ситуацията на пазара на тези костилкови плодове.

Прогнозата сочи още, че производството в Гърция ще остане стабилно. По предварителни данни увеличението на продукцията няма да превиши 1%. Само в Испания реколтата ще намалее с 1/3 вследствие на свръхпроизводството миналата година. Общият обем на реколтата в Европа ще бъде с 19% по-висок, отколкото средно през периода от 2013 г. до 2017 г.  

Специалистите от Europêch отбелязват още, че през последните десетилетия в Европа са се увеличили площите с кайсиеви насаждения. Преориентацията е факт след трудностите на пазара на праскови и нектарини. В частност в Италия и Испания разрастването на овощните градини позволи да се заздравят позициите на световната арена, благодарение на увеличаването на обемите за продажба не само на вътрешния пазар, но и на външния.