Заради меката зима всички овошки са с много добри заложби на цветна пъпка, но е рано да се правят прогнози за очаквани реколти, каза Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз, за Фермер.БГ.
 
Спрямо миналата година тази е по-добра откъм цвят. Температурите бяха много високи, което доведе до добро опрашване и обилен цъфтеж на кайсията. Ред е на черешата и прасковата. Засега е малко по-хладно, но прогнозите сочат, че ще се затопля, надява се производителката.
 
По думите й преди няколко дена е имало слана в района на Добруджа, която е нанесла поражения, макар и малки, по някои от сортовете. Всяка вечер температурите падат до минус 2–3 градуса. След събота ще стане ясно дали ще има нови поражения. 
 
Ранният цъфтеж тази година може да се окаже проблем за овощарите. По правило застрахователните компании поемат риск за слана след 20 април. Ако сланите продължат, тези застраховки могат да се окажат ненужни, опасява се Търпанова.
 
 
По отношение на растителнозащитните мероприятия всичко върви по график. Сухото време в момента не предполага голямо развитие на гъбните заболявания. Според нея 95% от колегите използват програмата за зимни пръскания. По принцип никой не си позволява да пръска по време на цъфтеж, уведомяваме и пчеларите, допълни производителката.
 
Овошките се нуждаят от много дъжд, но засега прогнозите не са обнадеждаващи. От друга страна, липсата на дъжд до известна степен ги спасява от сланите. Ако имаше и влага, положението щеше да е по-лошо, разсъждава Търпанова.
 
Според нея новите ставки за обвързана подкрепа за плодове са горе-долу очаквани, при положение че има увеличение на площите. Производителите чакат с нетърпение Министерството на земеделието да започне плащанията, за да могат да си изплатят препаратите за зимните пръскания.