Първото издание на фестивала „Пролетници за сита зима" събра самодейци от различни етноси в парка на добричкото село Крушари. Организаторите си поставиха за цел да представят традициите, свързани със земеделските практики, бита и поминъка на добруджанеца през последните стотина години. 

Стъпка по стъпка към плодовия рай на една семейна биоферма

Пред гостите беше пресъздаден обичаят „Беленка“ и организирана седянка, на която обраната от полето царевица се чисти от шумата. На такива сбирки през миналото моми и ергени са посещавали къща след къща, за да помогнат при разтоварването на каруците и по-бързото складиране на изчистената реколта.

Така в шеги, песни и закачки помагачите са минавали през цялото село. Според обичая поканените трябва да подберат и царевица, от която ще се задели семе за следващия посев. Тези мамули са се изплитали на плитка и се съхранявали на сухо място в хамбара до сеитбата.

Домакините са черпели своите помощници със сезонни плодове и зеленчуци и саморъчно сготвени храни. Затова на фестивала в Крушари бяха пресъздадени типични за региона ястия. Най-популярна през последния век в Добруджа се оказва мамалигата. Любителите на царевичната каша имаха шанс да научат и опитат автентични рецепти. 

По време на събитието представители на различните етноси от селата в община Крушари приготвиха на място най-характерните за техния бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб, приготвен от жив квас, турска халва от печено брашно. На място беше показано как се прави ашуре по стара автентична рецепта. В него домакините влагат пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи, всякакви сухи плодове, стафиди. 

Едновременно с кулинарните умения, бяха демонстрирани и забравени техники за изплитане на домакински изделия от царевична шума като рогозки, подложки, килимчета, пана върху дървени рамки, изработване на вещи и украси за дома с техника за връзване на възли. За децата бяха подготвени люлки, пързалки, катерушки, игри с тикви и кратуни.

Цялото събитие беше съпроводено с музикална програма, подготвена от самодейните състави от община Крушари, които се включиха с български, турски и ромски фолклор. Фестивалът „Пролетници за сита зима“ е финансиран чрез Местната инициативна група „Тервел – Крушари“ по ПРСР.