Пазарът на биохрани в Полша се намира в състояние на постоянна криза. На пазара има основно вносни стоки. Макар биопроизводството в отделните стопанства да нараства, по-голямата част от продукцията се изнася във вид на суровина за Франция или Германия и се връща под формата на преработени продукти, казва Карол Краевски, съветник на полския министър на селското стопанство, пише portalspozywczy.pl. 

Всяко десето яйце в Германия е био

В същото време основната част от населението на Полша е готова да плаща повече за натурални продукти, в които няма изкуствени добавки и съставки. Над половината купувачи внимателно четат и изучават етикетите на продукти, сочи статистическо изследване. Като резултат расте търсенето на биохрани. Съгласно доклада на IMAS «Биохраните в Полша 2017», този сегмент на пазара расте със скорост 10-20% на година. 

Макар площите с биоземеделие в страната в момента да се оценяват на 500 000 хектара, налице е намаляване, сравнено с 2013 г., когато те са били около 670 000 хектара. 

Различни изследвания показват, че биохраните възлизат на едва 3% от земеделското производство в Полша. Някои говорят, че този дял на практика възлиза само на 1%. В страни като Германия този показател е 10%, а в Дания дори 20%. По този начин има голям потенциал за ръст. Струва ми се, че се намираме само в началото на пътя. Трябва да преодолеем пасивността и да работим над развитието на пазара на биохранителни продукти, казва Карол Краевски. 

Стойността на полския пазар на биохрани през 2017 г. е достигнала 1 млрд. злоти, или около 233 млн. евро. 

Средно поляците харчат по 7 евро на година за биохранителни продукти. За сравнение в Германия населението плаща около 100 евро, а в Дания – 200 евро на година. Средният европейски показател възлиза на 44 евро. 

Всичко това кара министерството на земеделието на Полша да търси начини за стимулиране на сектора. За целта ще бъдат създадени по-облекчени условия за производителите. В това число ще бъде „укротена“ веригата на доставчиците, за да могат фермерите да получават част от печалбата, която получават посредниците. Ще се стимулира ръст на директните продажби в земеделието, подчертават от министерството. 

Малките ферми ще могат да разчитат на реална помощ, когато решат да преминат към биоземеделие. 

Преходът от традиционно производство към био все още е проблем за повечето фермери. Отказът от използване на торове означава по-големи разходи. Освен това, за да стане една ферма пълноценна био, е необходимо да мине процес на сертификация, който отнема няколко години. За фермера това означава, че ще трябва да инвестира повече пари без гаранция за възвращаемост. Министерство на земеделието на Полша обещава да облекчи процеса на сертификация и да опрости процедурите, както и да създаде необходимата законова база. 

В новата програма предлагаме подкрепа за преходните процеси и опростяване на процедурите. Те са доста продължителни, особено що се касае производството на храни от животински произход, за което се изискват около 3 години, отбелязва Карол Краевски.