Полското земеделско министерство обяви поредица от мерки за свиневъдите в страната, които са изправени пред големи загуби поради кризата с АЧС и COVID-19, пише в месечния си бюлетин Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Държавата, чието свинско обхваща не малка част и от нашия пазар, предприема спешна финансова помощ за своите производители. Тя ще бъде отпусната за свиневъди, които имат свине майки с прасенца, родени между 15 ноември 2021 г. и 31 март 2022 г. Заявленията трябва да се подават между 1 и 30 април 2022 г., а помощите ще бъдат изплатени през юни. 

Подпомагането е 215 евро за максимум 10 прасенца, родени на свиня майка, и до максимум 5000 прасенца (500 свине майки). Прогнозната стойност на тази помощ възлиза на 86 млн.евро.

В момента Полша е петият вносител на свинско месо в Европейския съюз (ЕС), въпреки че доскоро страната се смяташе за един от големите производители на свинско месо в региона. Поради въздействието на продължаващите огнища на АЧС и негативния ефект от COVID-19 секторът е изложен на риск, констатират от Полското земеделско министерство. 

Страната внася 40% от прасенцата, използвани за възстановяване на стопанствата и много фермери са решили да преустановят дейността си. Миналата година работещите свинеферми в Полша са били 104 000, но броят им е намалял през последните 12 месеца”, казва Витолд Чойнски, президент на Ползския съюз на месопреработвателите. 

Въпреки че от три години в малките и средните стопанства са регистрирани загуби, ситуацията се е влошила през последните месеци, отчитат полските власи и посочват като причини високите нива на производство в други страни от ЕС, прекъсванията на износа, високите цени на фуражите и енергията.

„Имаше значителен спад в цените за прасетата, от друга страна, сме свидетели на рязко увеличение на производствените разходи”, посочват от Полския съюз на производителите и работещите в месната индустрия (UPEMI).

„Последицата от тази тенденция може да бъде траен срив на полското свинско производство. Фермерите, които ликвидират стадата днес, вероятно няма да се върнат към свиневъдството в бъдеще. Така Полша ще стане още по-зависима от вноса на свинско месо. Това ще има отрицателен ефект не само върху земеделския бизнес, но и върху преработвателните предприятия”, се казва още в изявление на Съюза.