Всеизвестно е, че производството на българско свинско месо не запълва и половината от нуждите на пазара. Най-много пресни и охладени кланични трупове и половини внасяме от Нидерландия, Франция, Белгия, Германия и Полша.

Слушайте в AgriПодкаст: Ще оправим ли БАБХ, ако я пратим на Луната?

Количества пристигат също от Испания и други европейски държави. През 2021 г. Белгия е 3-ти износител на свинско месо в България, с 25 % от общия внос в страната, стана ясно на среща между търговско- икономическия съветник към Посолството на Кралство Белгия в България Величка Терзиева и Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). 

 

В месечния бюлетин на асоциацията е посочено, че приблизително 90 % от общия външнотърговски обмен между Белгия и България е реализиран с участието на фламандски предприятия. В регион Фландрия са концентрирани основните месопроизводители в Белгия.

От графиката е видно и че цените на вноса намаляват, което го прави още по-съблазнителен и заплашителен за родните производители. През 2021 г. средната вносна цена е около 1 250 евро/тон.

Докато родните свиневъди продължават да губят пазарни позиции, изглежда преработвателния бранш засилва търговските си отношения с европейските държави, лидери в производството на свинско. По време на срещата с белгийския представител бяха изразени надежди за засилването на сътрудничеството в интерес на фламандски и български бизнес оператори.