лимонМного хора отглеждат лимонови, портокалови, мандаринови или грейпфрутови дръвчета от семена. След консумация на узрелите плодове няма никаква пречка за засяването на семената, от които се развиват красиви дръвчета или храсти. Много често получените семеначета не дават плод до 10-ата - 15-ата година (или изобщо не плододават).

За да встъпят колкото се може по-бързо в плододаване, лимоновите и портокаловите семеначета трябва да се присадят на пъпка или на калем. Най-подходящото време за присаждане на калем е през март-април. Върху едногодишните клончета на едно и също растение може да се присадят 3-4 калема, като се присажда на страничен зарез. При добро изпълнение след 4-6 седмици калемите се прихващат. Покаралите от тях леторасти трябва навреме да се привържат, а появилите се под присадниците диви издънки и разклонения се премахват.

Присаждането на пъпка (окулирането) се прилага от края на май до средата на август (присаждане на спяща пъпка). Прихванатите пъпки се развиват през следващата пролет.

Цитрусовите растения може да се размножат и чрез резници. От вкоренените резници се развиват растения, които не трябва да се присаждат, защото и без това дават красиви и вкусни плодове.

Цитрусовите растения трябва да се зазимяват в немразовито прохладно и светло помещение. През зимата не бива да се прекалява с поливането, защото растенията през този период се нуждаят от твърде малко вода, тъй като транспирират слабо. Торенето през зимата под каквато и да е форма, е изключително вредно! Ако се появят щитоносни въшки, трябва да се пръска с разтвор на калиев сапун. Инсектициди може да се използват само на открито!

През лятото цитрусовите растения се развиват най-добре на открито. Много добре е ако се поставят под дървета с рядка сянка и съдът, ако е от полимерни материали, се вкопае в почвата. Грижите през вегетацията се състоят в торене и редовно поливане, необходими за изхранването на плодовете.