Асоциацията на производителите на лешници в Грузия (GHGA) стартира неотдавна онлайн търгове.

Производител на орехи: Реколтата е на 30%

Целта, от една страна, е да се съдейства на фермерите, за да продават продукцията си на максимално висока цена. От друга - да се помогне на купувачите да се сдобият с качествени ядки, пише EastFruit. 

На този етап са продадени 66,5 тона лешници. От Асоциацията уточняват, че инициативата не носи печалба на никого другиго, освен на продавачите. Първият от търговете е бил на 29 октомври, след което са се състояли още 5 търга.

От платформата става ясно, че тази година цените на непочистения лешник варират от 1,76 до 2,34 долара за кг.

Лешници на онлайн търговете може да продава всяко физическо или юридическо лице, което предварително е сключило договор с Асоциацията и е предоставило необходимата документация, казва изпълнителният директор на GHGA Георгий Тодуа.

В момента на обявяването на търг Асоциацията публикува информация за търгувания лешник, посочвайки сорта, теглото на партидата, средното тегло на ядката и на непочистения лешник, информация за визуални и скрити дефекти, а също така за нивото на влажност на ядката. 

В присъствието на продавача всички данни се проверяват в лаборатория. След това се обявява старт на търга. Той продължава 3 часа, а победител е онзи, който предложи най-високата цена. 

Информацията за продавача и купувача е конфиденциална, допълва Тодуа. На страницата на Асоциацията се публикува само анонс, че е осъществена продажба на съответна цена. 

По думите на Тодуа подобни онлайн търгове ще бъдат организирани докато се изчерпят запасите от лешници от тазгодишната реколта. Паралелно Асоциацията, на основата на получената от тях информация, ще продължи да съдейства на фермерите и купувачите. Основно клиенти са грузински предприятия, преработващи лешници, които след това изпращат продукцията си зад граница.