Необичайно топлият януари може да е полезен на овощарите. Според дългосрочните метеорологични прогнози до края на месеца максималните температури не само ще се задържат над нулата, но и термометрите ще показват между 8 и 14 градуса. През повечето дни пък дори минималните няма да бъдат отрицателни.

Плащат по-рано обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци

„Тази зима може да изглежда отчайващо безснежна на повечето стопани, но лично аз съм доволен. Ще успея да направя навреме всички нужни, според мен агротехнически мероприятия с голямо значение за дърветата си“, коментира Костадин Коцев, който има овощна градина от няколко години.

На база на опита си Коцев вече знае, че най-опасни за растенията му са пръстенотворка, гъботворка, златозадка, бяла овощна пеперуда, педомерки, хоботници, молци, пъпко и листозавивачки.

„Отлично знам, че те са там и сега, защото това е естествената им среда за презимуване. Благодарение на по-топлото време обаче, ще мога да им разваля зимната почивка“, заканва се овощарят.

Започнал е да обхожда градината и да премахва всеки случайно останал на клона мумифициран плод.

„Освен, че в тях презимуват част от неприятелите, те са и основен източник на болести - кафявото гниене, загиването на завързите и други. Затова е добре стопаните да премахнат всички останали по дърветата загнили плодове. Така ще предотвратят заразите, популацията на неприятелите пък и ще улеснят воденето на борбата с тях през пролетта“, потвърждава агроном Валя Петрова.

Кръстева: Резкият спад на обвързаната подкрепа би застрашил 40% от фермерите

Според нея обаче е подходящо сега да се обърне внимание и на малиновите насаждения.

„Ако през януари, както в момента няма сняг, стопаните успеят да направят дълбока обработка на почвата около малиновите насаждения, ще си спестят много проблеми през есента и лятото. Тези мерки ще ограничат разпространението на малиновия бръмбар, гъгрица, молец, ръжда, стъкленка, агрилус и други“, категорична е Петрова.

Стопаните, които отглеждат ягоди пък може да се възползват от топлото време до края на месеца, за да компенсират евентуални пропуски от есента. Могат да оберат окапалите върху насажденията загниващи вече листа, защото под тях винаги зимува ягодовият коренов хоботник например. Те са и благоприятна среда за развитието на заразата от червени и бели листни петна по ягодите.

Зимуващите форми на вредните насекоми, които в периода на плододаване нанасят сериозни щети на реколтата обаче трябва да бъдат изнесени от масива и да се оставят да загинат от ниските минимални температури.