През последните дни много земеделци – читатели на Фермер.БГ изразиха недоволството си във връзка с публикувана в някои медии информация, че критериите, по които са били изплащани субсидиите за земеделците, са определени и дадени от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която представила и списък с имената, които трябва да получат субсидии приоритетно

Ето и различните мнения и коментари по темата:

„Недопустимо е една асоциация, без значение какъв дял представлява тя от земеделието на страната, да дава списъци на МЗХ кой да получи субсидии, защото е крайно нуждаещ се. Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов, който се обади в редакцията на Фермер.БГ. А  какво да правят през това време животновъдите, които също имат земеделие, какво да правят необлагодетелстваните райони, които не са получили средства, какво да правят дребните и средните зърнопроизводители, които не са членове на асоциацията, овощарите, зеленчукопроизводителите? Вярно е, че зърнопроизводството е водещо в България, но това ли е начинът да се разпределят средтвата?, коментира Цветанов.

***

На редакционния имейл днес пристигна следното писмо от наш читател, пожелал анонимност:

„Уважаеми колеги от fermer.bg,
Аз съм  дребен земеделски производител, гледам овошки и малко зеленчуци, но смятам, че е по-добре да не се представям поименно, защото има голяма вероятност да бъда притиснат от едрите земеделци в моя регион. Пиша на вас, защото сайтът fermer.bg отразява реално и обективно новините. Освен това вашият сайт отразява всички гледни точки, в това число и негативите от сегашното управление...

Преди дни аз и някои мои колеги разбрахме, че шефът на НАЗ Радослав Христов е дал на земеделския министър списък със зърнопроизводители по региони, които на всяка цена трябва да вземат субсидиите по СЕПП в пълен размер – европейските пари и национални доплащания, защото, както Христов ги е определил, те са крайно нуждаещи се. В момента по-голямата част от земеделските производители са получили само европейските пари, а има обещание, че националните доплащания към тях ще бъдат преведени до края на февруари. Проблемът е, че списъкът със земеделски производители, който е дал Христов на министър Найденов е само с едри производители, които отглеждат над 15 000-20 000 дка зърно. Най-лошото е, че по-голямата част от зърнопроизводителите от този списък наистина са получили пълния размер на субсидията за обработка на земя. Това показва, че земеделският министър, който би трябвало да определя всички земеделски производители като равни, а не по това, кой колко земя обработва, е изпълнил желанията на една група крупни бизнесмени. Сред мотивите на Найденов да плати на тези производителите е това, че са го заплашили с масови протести. Аз смятам, че тези едри стопани не са бедни и нуждаещи, а тези, които наистина имат нужда от пари, са ощетени. Едни от най-ощетените са зеленчукопроизводителите, които също все още не са получили пълния размер на субсдията, а за всеки е ясно, че при производството на зеленчуци и плодове средствата, които се влагат са 10 пъти повече от тези за производство на зърно.

... И въпросът е защо министърът, който би трябвало да  е министър на всички и да помага и на по-дребните земеделци, уйдисва само на капризите на зърнопроизводителите."

***

Има ли действително списък, даден от НАЗ на министър Найденов, в който са посочени хората, на които приоритетно да бъдат изплатени субсидиите, попитахме председателя Радослав Христов.

„Да се разпространява информация, че членовете на НАЗ приоритетно са полуили субсидии заради някакъв списък е несериозно, коментира Христов и допълни:  НАЗ се състои от 2000 членове. При положение, че е платено на 60 хил. души, кой е определил останалите 58 хил. земеделци, ако приемем, че наистина е даден такъв списък в МЗХ? Някой се опива да вкара някаква интрига между самите земеделски производители и по този начин се създава изкуствено напрежение между тях, заяви той.

Христов обясни още, че много зърнопроизводители, членове на НАЗ – около 350 души също не са получили нито директните, нито националните субсидии. Някои от тях действително имат двойно заявени площи, но за други няма обяснение защо не са получили средства при положение, че са изрядни и нямат застъпвания.

На въпрос има ли все пак списък с членове на НАЗ, който е предоставен на министър Найденов за приоритетно плащане, Христов обясни: „Става дума за 10-15 прозиводители, чието имущество трябваше да бъде запорирано от съдия-изпълнители и аз просто помолих министъра те да бъдат включени в първия транш на изплащането на субсидиите, за да не се стига до разпродаване на имущество и т.н.”, обясни Радослав Христов.

***
Преди дни министър Мирослав Найденов обяви пред медиите, че всички изрядни земеделци са получили на 100 % европейската част на субсидията за площ. Земеделци обаче сигнализират, че това не е вярно. Членове на Социалната мрежа на българските фермери Фермер.БГ, членове на НАЗ и на АЗПБ сигнализират, че по банковите им сметки все още не са преведени никакви пари, а когато са декларирали площите, които обработват, не са констатирани застъпвания и други нарушения.

Земеделски производители алармираха още, че не са изплатени и субсидии за необлагодетелствените райони, както и за агроекология. Фермерите настояват земеделският министър да даде обяснение за причината биоземеделците и зеленчукопроизводителите все още да не са получили дори европейските средства.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!