Ако се интересувате от сателитни оператори, има шанс да изброите поне няколко водещи компании. Надали обаче сред тях ще бъде производителят на селскостопанска техника John Deere. Скоро това ще се промени, пише CNBC.

Pöttinger се похвали с рекорден ръст на оборота

Американският селскостопански гигант със 186-годишна история за първи път обяви интереса си към проучване на сателитни технологии в края на миналата година. Сега вече знаем, че споразумението с индустриален партньор е към финала си.

В интервю главният изпълнителен директор на John Deere Джами Хиндман заяви, че партньорството ще бъде от полза за компанията, за да постигне целта си един ден да създаде геопространствена карта, която фермерите да използват за наблюдение и проследяване на своите култури. То ще помогне на John Deere да започне да решава някои проблеми със свързаността в световен мащаб.

Какво предимство са сателитите?

Към настоящия момент няколко машини на Jonh Deere работят с помощта на елементарни сателитни технологии. Компанията обаче има по-големи планове и то за близкото бъдеще. Тя възнамерява както традиционните, така и автономните трактори да могат да комуникират с орбитални сателити, предавайки информация и в реално време.

Според John Deere този поток от данни ще доведе до повишаване на производителността на труда на фермерите. Може да постигне и ръст на производството на храна.

„Вярваме, че SATCOM ще отключи значителни възможности в селското стопанство, като позволи на фермерите да се възползват от иновативните технологии, които разчитат на информация и комуникация в реално време“, казва в Лейн Артър, вицепрезидент в John Deere.

Според експерти интересът на селскостопанската компания към сателитните технологии идва в точното време.

През последните няколко години в орбитата на Земята навлязоха рекорден брой сателити. Очаква се тази тенденция да продължи.

Компанията за пазарно проучване Euroconsult прогнозира, че над 2500 допълнителни сателита ще бъдат изстрелвани всяка година до 2031 г.

Устремеността на John Deere към високите технологии и внедряването им в селскостопанската техника е добре известна. Миналата година например компанията представи напълно автономен селскостопански трактор 8R с GPS насочване, който може да започне да се доставя още тази година. Преди това John Deere си партнира с Volocopter за създаването на летящ дрон за опрашване на реколтата.

Според американската компания технологиите ще намалят разходите на фермерите и ще помогнат за увеличаването на производството на храна с оглед нарастването на населението на планетата. Това обяснява оптимистичните оценки за сектора и инвестициите, които се насочват към многобройни стартъп селскостопански технологии.

Технологията ще стимулира създаването на стойност и ще увеличи производителността, рентабилността и устойчивостта за фермерите, смята Хорхе Херо, вицепрезидент по автоматизация и автономност на John Deere. Това върви ръка за ръка и с предизвикателства - компанията например ще се наложи да помисли как да осигури киберсигурност.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Печалбите на John Deere вървят нагоре въпреки високите разходи

В кабината на новия Fendt 700 Vario

Хакер проби софтуера на John Deere, за да освободи тракторите