Слънчогледов шрот

Слънчогледовият шрот е добър източник на протеин (средно 39%) и аминокиселини. Съдържанието на лизин в протеина е ниско, а до известна степен недостатъчно е количеството и на треонина. Суровите влакнини са в зависимост от количеството на люспите. Във връзка с това е и смилаемостта на слънчогледовия шрот. Съдържа малко мазнини (около 1,6%). Добър източник е на минерални вещества, особено фосфор, на метионин, цистин, фенилаланин и други аминокиселини, на витамини от група В - тиамин, пантотенова киселина, ниацин, холин и др.

За препоръчване е слънчогледовият шрот да се дава на свинете, като се комбинира в дажбата с фуражи, съдържащи лизин - соевия шрот, рибеното и трупното брашно и др. Поради високото му съдържание на сурови влакнини (18-26%) почти не се включва в смеските за млади прасета. В предстартера не трябва да участва, а в стартера - 4-6%. За тази възрастова категория прасета е много подходящ нискоцелулозният слънчогледов шрот. При другите категории свине слънчогледовият шрот може да участва в 10-15% от концентрираната смеска.

За храна на свинете може да се използват и други отпадъчни продукти от преработката на слънчогледовото семе за добиване на мазнина, като кюспе и експелер.

Соев шрот

Соевят шрот е един от най-добрите източници на пълноценен протеин от растителен произход за свинете. Протеинът е около 42%, от които 6,4% лизин. Недостатъчни са сярасъдържащите аминокиселини. Има около 6-7% влакнини и 0,8-2% мазнини. Добър източник е на минерални вещества, главно фосфор, на витамини от група В. С прилагането на правилен влаготермичен режим за обработка на соевото зърно при извличането на мазнините се разрушава антигрипсиновият фактор и се отстранява отрицателното му влияние при смилането на протеина в шрота.

Поради високите му хранителни качества соевият шрот може да се изхранва на всички категории свине. Много е подходящ за балансиране на дажбите по съдържание на лизин при младите животни. По пълноценност на протеина се доближава до фуражите от животински произход. Оползотворяването на протеина в соевия шрот е по-добро след 3-4-седмична възраст на прасетата. В смеските за прасета, отбити на двуседмична възраст, участва около 10%, на 3 седмици – до 15% и на 5 седмици - 15-20%. В смеските за другите категории свине участва с по-малки количества. При угояваните свине влияе отрицателно върху качеството на продукцията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Използване на фъстъчен и памуков шрот за храна на свинете

Храненето на прасетата и качество на месото

Правилно подхранваните прасета се развиват по-добре