Европейската комисия (ЕК) одобри нотификацията, с която България поиска да се отпуснат 56,6 млн. лв. за сектор “Животновъдство”, научи Агри.БГ.

Животновъди, ще получите есемес за доказване на обвързаната подкрепа

Помощта ще се изплати на фермери, които са отсрочили кредитите си и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID-19. Субсидията ще подпомогне животновъди, отглеждащи дребни преживни животни, и картофопроизводители.

Съобразно разпоредбите сумата за един бенефициер не може да надвишава 100 000 евро. Помощта е по Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19. Срокът за прилагане на помощта е до 31 декември 2020 г.

Мярката бе обсъдена в началото на месец август при среща на премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева с представители на животновъдния сектор. Още тогава премиерът обеща:

Бойко Борисов: Ще ви подкрепим с 56,6 млн. лв., имаме такъв инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет.

Заедно с тази помощ са осигурени още 26 млн. лв. за de minimis отново за животновъдите. Субсидията ще получат собственици на животни, които търпят загуби заради сушата. 

Агри.БГ продължава да следи темата.