Тази година по инициатива на изпълнителния директор на ДФ “Земеделие“ Васил Грудев допустимите за подпомагане производители бяха информирани за приемите по de minimis чрез есемес. Изпращането на такова съобщение за в бъдеще ще стане редовна практика, съобщиха за Агри.БГ от преслужбата на ведомството. 

Фермери фантоми или как се вземат над 20 млн. лева субсидии?

В редакцията ни постъпиха сигнали от животновъди, които твърдят, че са били орязани по обвързана подкрепа за 2019 г., защото не били разбрали за нормативните промени в наредбата за доказване на продукция. По думите им те не са били известени от службите по земеделие.

Агри.БГ отправи запитване до ДФЗ относно практиките за информиране на бенефициентите. Получихме следния отговор:

Всяка година ДФЗ информира земеделските производители предварително за сроковете, в които се доказва обвързаната подкрепа.

"ДФЗ уведомява предварително земеделските стопани за сроковете на предстоящите приеми по схемите, мерките и програмите, които агенцията администрира. Цялата информация се публикува на сайта на фонда – в секция „Новини” и в „Календар”. Допълнително, от областните дирекции на фонда имат задължението да публикуват обяви на информационните табла в офисите."

Информация за предстоящите приеми и срокове се предоставя на браншовите асоциации, които, от своя страна, я разпространяват сред членовете си. ДФЗ е в постоянна комуникация с бенефициентите. 

Служителите от областните дирекции на Фонда информират и персонално земеделските производители по телефона, ако сроковете за кандидатстване са по-кратки.

За още по-добра комуникация от администрацията на Фонда обявиха, че есемесите се превръщат в редовна практика от тази година.

Предвидено е следващите уведомления чрез есемеси да бъдат изпратени до животновъдите. 

„Така те ще бъдат своевременно информирани за периода на прием на документите, с които трябва да докажат реализация на продукцията си по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2020“, допълват от ведомството.

Фондът призовава земеделските стопани да предоставят в областните структури актуални телефони, имейл, както и да се регистрират в Системата за електронни услуги (СЕУ). 

„Без използването на информационните технологии развитието на модерното земеделие е невъзможно. Фонд „Земеделие“ като държавна администрация работи все по-ускорено за дигитализация на дейността си. Ако искат да се развиват и да градят модерно селско стопанство, земеделските производители също трябва да се включат адекватно в това предизвикателство“, завършват от ДФЗ.