Депутатите приеха на първо четене Законопроект за промени на Закона за подпомагане на земеделските производители, информира news.bg. 

ДФЗ за отменената методика: Ще изпълним решението на ВАС


С въведените промени се създава правно основание изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" да одобри методика за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ поради нарушения на нормативни или договорни задължения от страна на бенефициенти по мерките и подмерките от Програмата за развитие на селските райони за периода (2007 — 2013 г.) и Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Както Агри.БГ писа, Върховният административен съд (ВАС) постанови методиката за определяне на санкции след плащане за нищожна, тъй като е утвърдена от изпълнителния директор на ДФЗ, който не е овластен за подобна дейност.

Санкциите по ПРСР остават за сметка на нарушителите


От фонда обявиха, че ще изпълнят решението на магистратите. Решението на съда идва в момента, когато се очакват резултатите от проверки и съответно решения по скандала с къщите за гости, построени с евросредства.

В мотивите на законопроекта, приет от депутатите, е прецизиран текстът, с който се уреждат отношенията между ДФЗ и получателите на кредити, държавни помощи, безвъзмездна финансова помощ и субсидии, като се уточнява, че това става с административни договори или административни актове.

Депутатите на първо четене повишиха и минималния праг за подлежащите на възстановяване суми по схемите за плащане и проекти, изплатени от европейските фондове, от 100 на 250 евро.