Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената пресслужба.

 

Порожанов: Ако има виновни, да понесат отговорност

 

В мотивите за решението си Румен Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

 

Оставката на министър Румен Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов, допълниха от пресслужбата.

 
Като бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов стана обект на проверка от прокуратурата във връзка със скандалите за отпуснати европейски субсидии на висока стойност за изграждане на къщи за гости, които впоследствие не са използвани по предназначение.
 
За някои от тях има предположения, че собствениците са свързани лица с хора на политически и управленски позиции. 
 
Друга проверка на Порожанов започна във връзка с одобрени от ДФЗ субсидии на фирми, свързани с бизнесмена Миню Стайков. Там подозрението е, че деца на негови служители са кандидатствали за финансиране като подставени лица.
 

Проблеми имаше и около декларирането на доходи и имущество на министъра и неговата съпруга.

 
„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, заяви по-късно тази сутрин министър Порожанов, цитиран от пресслужбата на аграрното министерство.
 
Той допълва, че в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки.
 
„Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", допълва министърът.
 
Неговото мнение е, че комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Министър Порожанов благодари за работата си със земеделските производители и браншовите организации.