По-слаба от миналата година реколта от картофи отчитат земеделците в Пернишкия край, заради капризите на времето през тази година. Това е районът и с най-бурно картофопроизводство в страната. От отдел „Агростатистика“ в Областната служба „Земеделие и гори“ в Перник съобщиха за Фермер.БГ, че засетите и реколтирани площи през 2010 г. са общо 7 630 дка. Средния добив от декар е 2 459 кг., като се има предвид, че в някои от обищините добивът е по-малък, а в други по-голям. Общо областта е произвела 18 759.3 т., добавят от ОДЗГ.


От службата за растителна защита в града съобщават, че регистрираните картофопроизводители са 82, като 15 от тях се занимават със семепроизводство. Най-много са производителите на картофи за семе в община Трън – 9 души, следвани от четирима в Радомир и двама в Брезник. В същите три общини са съсредоточени и по-голямата част от регистрираните земеделски производители. По изискванията на фитосанитарния контрол, регистрираните площи са 4 111 дка, от които 1 024 са за семепроизводство.

И тъй като районът е пограничен, голяма част от стопаните предпочитат да търгуват продукцията си в съседните страни.  Пернишките картофи заминават най-често за Македония, Румъния, Албания, дори и Русия. По думите на местните за първи път от много години насам има засилен износ на картофа. Въпреки, че добивът е двойно по-слаб от предходната година, в последните дни цената на зеленчука се повиши с няколко стотинки на тържищата, а в магазините увеличението се усети с поне 20 ст. отгоре.

 


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!