За първи път днес Държавен архив - Стара Загора ще представи във фотодокументална изложба четиримата най-големи розопроизводители. Изложбата, която се открива в 19.00 часа, е включена в програмата на "Нощта на  изкуствата", съобщава радио Стара Загора.
 
Държавен архив - Стара Загора съхранява фондове както на едни от най-големите розопроизводители в Казанлъшкия регион, така и на по-малко известните от тях от Карлово и Енина, които също имат принос за обогатяването на историята на розопроизводството по българските земи преди и след Освобождението на България.
 
В експозицията са включени 73 броя оригинални документи и 32 снимки от 5 фонда. Сред представените документи са над 30 писма, както с български фирми, така и с контрагенти от Англия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Австрия, Гърция, САЩ, Австралия и др. Изложени са и открити пощенски картички, които са интересно свидетелство за дейността  на  фирмите.
 
Особено внимание заслужават и включените документи като фактури за закупуване на розово масло, търговски тефтери, данъчни книжки, застрахователни полици, книжка за собственост, декларации за внос на стоки, членски книжки като всички те се свързват с имената на най-известните розопроизводители в Казанлъшко. Изложбата ще бъде експонирана до 10 октомври, когато е и професионалния празник на архивиста.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!