Сланите в края на февруари и март тази година се отразиха негативно върху развитието на кайсиите в Емилия-Романя. Продукцията през 2017 г. бе изобилна и местните бяха настроени за още добри реколта занапред. За съжаление прогнозите за 2018 г. са за спад, съобщава Freshplaza.

Експерт: Има шанс за реколтата от овошки


Сортове като Фаралия и Фарбали ще даде почти никакви плодове заради времето. Трудно е да се направят изчисления, но се очертава спад от 80% при ранните сортове, казва Лука Молинари, технолог в Адриатически аграрен консорциум.

Плодовата монилиния не нанесе съществени щети, тъй като се нуждае от влажност и по-високи температури, за да се разпространи. Пролетта в централно северната част на Италия засега не е особено топла.

Сортовете, при които се срещат по-малко проблеми, са Киото и Флоприа, тъй като те оцеляват при термален стрес по-добре и са по-подходящи за зони, където се наблюдават температурни скокове.

Фермерът Фабрицио Казадио в момента оценява щетите върху своите 16 ха с кайсиеви дървета.

„Някои ранни сортове бяха ударени сериозно. Не мога да сравнявам тази година с предходната, тъй като тогава продукцията беше перфектна. При сорт Лейдикот загубите са в рамките на допустимото. За да направя по-прецизна оценка, трябва да изчакаме до 10-15 май“, казва Казадио.