Бразилският скандал с продажбата на некачествено месо потвърди наличието на „ системни грешки“ в системата за контрол на качеството и безопасността на местната продукция в Бразилия. ЕС не може повече да има вяра на местните власти, когато става дума за сертифициране на износа на месо в ЕС. Това заяви Ангус Вудс, председател на националния департамент по животновъдство на Ирландската фермерска асоциация (IFA), информира meatinfo.ru.

Тази година бразилският износ на месо ще се свие до $1,5 млрд.

Наскоро Вудс се срещна с комисаря на ЕС по въпросите за здравеопазването и безопасността на хранителните продукти – Витянис Андрюкайтис, в Дъблин.

Той потвърди мнението на IFA за бразилския скандал с месото. Европейската комисия е длъжна да се откаже от търговските преговори със страните от Меркосур, докато тече разследването в Бразилия, допълва Вудс.



Стандартите и средствата за контрол трябва да бъдат в центъра на всички търговски дискусии. Еврокомисията не може да продължава да води преговори с Меркосур на фона на толкова сериозни въпроси, каквито са на дневен ред в Бразилия, категоричен е той.

Самият Андрюкайтис признава сериозността на проблемите, стоящи пред месния пазар в ЕС. Той допълва, че в Бразилия съществуват сериозни проблеми.

Федералните агенти са направили проверка на най-големите производствени компании в Бразилия още през март, обвинявайки ги в това, че техни служители практикуват корупционни практики – да подкупват инспектори,  за да получават сертификати за качество на гнило месо и продукти, заразени със салмонела.



Като резултат 45 страни въведоха ограничение на вноса на месо от Бразилия.

Генералният директор на IFA по животновъдство Ангус Вудс призова към незабавно публикуване на отчетите на ЕС за стандартните за контрол на хранителните продукти и ветеринарната медицина в Бразилия.

Еврокомисията заяви на свой ред, че бразилските власти не спазват стандартите за качество и продоволствена сигурност на ЕС.

Вудс подчерта, че е налице необходимост от прилагане на решителна политика по отношение на стандартните в контекст на наближаващия Brexit в светлината на бразилския скандал с месото.